KİMYASAL DOZAJ SİSTEMLERİ

ANASAYFA /

KİMYASAL DOZAJ SİSTEMLERİ


Kimyasal Dozaj Sistemleri

Su arıtımında, kimyasal şartlandırma, kimyasal maddelerin eklenmesiyle suyun davranışını veya özelliklerini değiştirmek için bir işlemdir. Bu kimyasal maddeler, örneğin, pH ayarlayıcılar, inhibitörler, dispersantlar, koagülantlar veya flokülanlar, film oluşturucu maddeler veya biyositler olabilir.

Bir dozaj sistemi, kimyasal maddelerin enjekte edilmesi, işlenmesi, hazırlanması, karıştırılması ve depolanması için gerekli ekipmanları içerir. Uygulamaya ve kimyasal maddenin türüne bağlı olarak, bu ekipman örneğin ölçüm pompalarını, transfer pompalarını, boru hatlarını, valfleri, enstrümantasyonu, kalibrasyon ünitelerini, depolama tanklarını, karıştırıcıları, vb. Içerebilir.

Dozaj pompaları genellikle pistonlu pompalar olarak tasarlanmıştır, örn. diyaframlı dozaj pompaları veya pistonlu pompalar. Bazı uygulamalar için su jeti pompaları da kullanılır.

Kazan besleme suyu arıtımı için uçucu şartlandırıcı maddeler için dozajlama ve transfer sistemi. Dozaj pompaları, transfer pompaları, karıştırıcılar, gün tankları, kalibrasyon üniteleri, kimyasal buhar kapanlar, vanalar, borular ve enstrümantasyon dahil.

  • Ham su arıtma: Koagülasyon veya flokülasyon yoluyla katı maddelerin giderimi, örneğin bir multi-medya filtrenin besleme hattına dozajlama

  • Kazan besleme suyu arıtımı: → Su-buhar çevriminin örneğin trisodyum fosfat ve amonyak suyu enjeksiyonu ile kimyasal olarak şartlandırılması.

  • Sirkülasyonlu soğutma suyu arıtma: → Soğutma suyunun örneğin korozyon önleyici, dispersant veya biyosit enjeksiyonu ile kimyasal olarak şartlandırılması.

  • Ters osmoz : Ters osmoz membranlarında mineral tortu çökmelerini önlemek veya azaltmak için antiskalantın enjeksiyonu.

  • İyon değişim demineralizasyon tesislerinden rejenerasyon atık suyunun nötralizasyonu: örn. hidroklorik asit (HCI) veya sodyum hidroksit (NaOH).

  • Dezenfeksiyon: Örneğin klor (Cl2) veya sodyum hipokloritin (NaOCl) suya enjekte edilmesi.

  • Klor giderme: Örneğin sodyum sülfitin (Na2S03) klorlu suya enjeksiyonu,

  • Demir giderimi: Örneğin, bir  kum filtre tesisinin besleme  suyuna potasyum permanganat (KMnO4SO3) enjeksiyonu.

Top