SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ

ANASAYFA /

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ


TERS OSMOZ

Ters Ozmoz, yüksek basınçlı bir membran filtrasyon işlemidir. Prensipte, membrandan sadece su geçer.

Süt endüstrisinde, ters ozmoz normalde konsantrasyon için kullanılır.

Süt ve peynir altı suyunun hacim azaltımı, süt katı madde attırımı ve su arıtımı başlıca uygulamalardır..

Ön Konsantrasyon

Evaporasyon Öncesi

Ters ozmoz buharlaşmaya ek olarak uygulanabilir. Yeni bir evaporasyon hattı gerekiyorsa veya mevcut bir hat büyütülecekse, iki teknolojiyi birleştirerek büyük tasarruflar elde edilebilir. Ters ozmoz, suyu buharlaştırma aşamasından önce süt veya peynir suyundan uzaklaştırmanın çok etkili bir yoludur. Mevcut bir evaporatörün ters akışında ters osmoz tesisinin kurulmasıyla, buharlaştırıcının kapasitesi, söz konusu evaporatörün uygulamasına ve tipine bağlı olarak önemli ölçüde arttırılabilir.

Konsantrasyon

Toplam Katıların Konsantrasyonu

Ters ozmoz, toplam katı içeriği arttırmak için yağsız süt veya tam sütü konsantre etmek için kullanılabilir. Bu, fermente ürünler için de geçerlidir. Ters ozmoz sadece suyu giderdiği için, sütün toplam katı içeriğini arttırmanın en yaygın yolları olan, evaporasyona karşı enerji verimliliği açısından bir alternatif olarak uygulanabilir.

Hacim Azaltma

Sütün veya peynir altı suyunun hacmini azaltmak için ters ozmoz uygulanabilir. Nakliye masraflarından tasarruf için ters ozmoz bazlı hacim azaltma, nanofiltrasyona bir alternatiftir.

NANOFİLTRASYON

Laktoz Konsantrasyonu ve Demineralizasyon

Nanofiltrasyon, laktoz konsantrasyonu ve demineralizasyon için süt endüstrisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Tek değerli iyonların, çok değerlikli iyonları kısmen reddederken geçmesine izin verilerek, nakliye maliyetlerinde tasarruf sağlamak için peynir altı suyu hacmi daha da azaltılabilir. Peynir altı suyundan daha yüksek kaliteli laktoz eldesi için mevcut olan minerallerin miktarı NF ile azaltılabilir.

Konsantrasyon

Peynir altı suyu ve permeat

Peynir altı suyu nanofiltrasyonu, ürünlerdeki mineral içeriğini - özellikle sodyum ve potasyum klorürleri (monovalent iyonlar) - azaltacaktır . Çoğu durumda hem peynir altı suyu hem de üretim önceden bir konsantrasyon aşamasından geçmesi gerekmektedir.

Nanofiltrasyon, hacim küçültmeyi kısmi demineralizasyonla bir ve aynı süreç adımında birleştirdiği için çok çekici bir teknoloji haline gelir.

Hacim Azaltma

Nakliye maliyetlerinden tasarruf sağlamak için, peynir altı suyu  azaltılması (konsantrasyon) için nanofiltrasyon uygulanması mümkündür. Nanofiltrasyon teknolojisi ile daha yüksek akı oranları elde edilebilir, böylece nanofiltrasyon diğer teknolojilere kıyasla finansal açıdan cazip bir alternatif haline gelir.

Laktoz

Laktoz esas olarak peynir altı suyundan üretilir ve nanofiltrasyon modern bir laktoz üretim tesisinde önemli bir rol oynar. Nanofiltrasyon uygulayarak, laktoz daha fazla işlenmeden önce konsantre edilebilir ( yani kristalleştirme ). Ayrıca, nanofiltrasyon, daha verimli bir kristalleştirme prosesi sağlayacak olan minerallerin miktarını azaltacak ve sonuç olarak daha yüksek bir saflık derecesine sahip bir laktoz ürünü ile sonuçlanacaktır.

Kısmi Demineralizasyon

Demineralize Peynir altı suyu

Düşük laktoz ve mineral içeriğinin gerekli olduğu minerali alınmış veya higroskopik olmayan peyniraltı suyu tozu üretilirken, nanofiltrasyon, elektrodiyaliz ve iyon değişim teknolojilerine ekonomik avantaj sağlayan bir teknoloji olarak uygulanabilir. Peynir altı suyunun türüne bağlı olarak, demineralizasyon derecesi % 30'un üzerine çıkabilir ve elektrodiyaliz ve iyon değişim süreçlerini daha verimli hale getirir.

Demineralize Peynir Suları

Demineralize edilmiş peynir altı suyu tozu (DWP D35, D50, D70, D90), demineralizasyon derecesine bağlı olarak - nanofiltrasyon ve ultrafiltrasyon veya elektrodializ (ED) ile kombine edilmiş nanofiltrasyon ve evoporasyon + püskürtücülü kurutma işlemleri ile üretilebilir.

ULTRAFİLTRASYON

Peynir altı suyu protein konsantresi / İzolat üretimi

Polimerik spiral ultrafiltrasyon membranları peynir altı suyundan elde edilen proteini konsantresi ( WPC ) ve izolatı ( WPI ) için standarttır. Bu uygulamada ultrafiltrasyon membranları, UF protein ayrımı, yüksek akı oranları ve membran dayanıklılığı için optimal bir denge sağlamak üzere yaygın olarak kullanılmaktadır.

WPI için mikrofiltrasyon, peynir altı suyu proteinindeki yağ içeriğinin azaltılması için gerekli başlangıç ​​adımıdır. Ultrafiltrasyon, MF üretimindeki proteine, sonraki aşamalar için diafiltrasyon ile birlikte uygulanır. Ortaya çıkan WPI ürünü peynir altı suyu proteininde çok daha yüksektir çünkü yağ ve laktoz içeriği WPC'ye kıyasla çok düşüktür.

Salamura Berraklaştırma

Ultrafiltrasyon, mozzarella ve parmesan gibi peynirleri tuz ve soğutmaya yarayan tuzlu su çözeltilerini berraklaştırma için yaygın olarak kullanılır. Bu, salamura çözeltisinin peynir üretiminde yeniden kullanılmasıyla maliyet tasarrufu sağlar. UF membran, peynir kalitesini korumak için gerekli iz mineral dengesini muhafaza etmenin yanı sıra, salamuranın iyi bir şekilde berraklaştırılmasını sağlar. 

Peynir üretiminde, lezzet katmak ve peynirin korunmasına yardımcı olmak için tuzlu sular kullanılmaktadır. Filtrasyon ile berraklaştırma, peynirin ince tozları, artık yağ ve tüm mikroorganizmaların, giderilmesini sağlar.. Tuzlama, peyniri oluşturmak ve peyniri korumak için peynirden nemi çeker. Atık bertarafı için zorluklar artmaya devam ettikçe, ultrafiltrasyon yoluyla salamura arıtmanın kullanılması maliyetleri en aza indirmek ve çevresel sorunları azaltmak için giderek daha önemli hale gelmiştir.

Süt Protein Konsantresi / İzolat Üretimi

Ultrafiltrasyon membranı, süt proteinlerinin konsantrasyonu için özel olarak tasarlanmıştır.

Süt proteini konsantreleri ve izolatları, membran filtrasyon teknolojisi kullanılarak yağsız sütten üretilmektedir. Tam yağlı süt yağsız süt ve krema olarak ayrıştırılır ve yağsız süt daha sonra süt proteinini daha fazla konsantre etmek için ultrafiltrasyon membranları kullanılarak filtrelenir. Peynir altı suyu ve kazein harmanı, yüksek seviyelerde kalsiyum, fosfor, potasyum ve magnezyum içeren bir dizi besinsel ve fonksiyonel özellik sunar. Süt proteini konsantresi, içerdiği ürünün ısı stabilitesini ve çözünürlüğünü de geliştirebilir.

MİKROFİLTRASYON

Süt Protein Fraksiyonu / Ayırma

Peynir altı suyu ve kazein protein ayrımı, süt endüstrisinde kullanılan daha yeni ve önemli süreçlerdir. MF membranları bu değerli proteinlerin ayrıştırılması için ekonomik olarak uygun bir çözüm sağlar.

Protein parçalanması için mikrofiltrasyon teknolojisinin kullanımı ve peynir altı suyu ve kazein fraksiyonlarına ayrılması, süt endüstrisinde daha yaygın hale gelmektedir. Mikrofiltrasyon membranındaki büyük gözenekler, her bir protein ürününü daha fazla konsantre etmek ve saflaştırmak için ultrafiltrasyon kullanılmadan önce, peynir altı suyu proteininin çoğunun membrandan geçmesine ve kazeinin fraksiyonlara ayrılmasına izin verir. Bu protein fraksiyonasyon tekniği, eşsiz protein ürünlerinin üretilmesi için daha fazla seçenek sağlar.

Yağ / Mikrobiyal Giderim

MF membranlar, yüksek kalitede WPC ve WPI üretebilmek için süt üretiminde son yağ ve mikrobiyal giderim aşaması olarak kullanılabilir. MF sistemlerimiz daha düşük basınçta çalışabilir ve seramik membran veya polimerin spiral sarım olabilir.

En büyük gözenek büyüklüğü aralığı ile, mikrofiltrasyon yaygın olarak süt raf ömrünü uzatmak ve yüksek kaliteli süt ürünleri üretmek için kullanılır. Yüksek sıcaklık koşullarını içeren şartlandırma seçenekleri uygun olmadığında özellikle bakterilerin ve spor giderilmesi için uygundur. Bu işlem, tüm vejetatif sporların sütten tamamen uzaklaştırılmasını sağlamak ve pastörizasyon için bir ön işlem adımı olarak kullanılabilir.

Top